Home »

Ştiri interne

Ştiri interne

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a declarat, vineri, că a ajuns, în noaptea accidentului aviatic, până la locul în care localnicii care îi purtau pe răniți s-au întâlnit, pe munte, cu prima echipă de medici și salvamontiști.

 

Foto: (c) MIRCEA ROSCA / AGERPRES ARHIVA

 

El a spus că, ulterior, a urcat la epavă cu un tractor. Declarațiile de vineri au fost primele făcute de prefectul Gheorghe Vușcan de la momentul accidentului aviatic. În decursul zilelor trecute, el a declarat în mod repetat presei că "trebuie să respecte dispozițiile Ministerului Afacerilor Interne".

*** Orice afirmație lansată în spațiul public în sensul că procurorii ar fi emis niște concluzii preliminare, într-un fel sau altul, în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni sunt niște zvonuri care nu trebuie luate ca atare și cărora nu trebuie să li se acorde credibilitate, a declarat, vineri, procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr. Acesta a menționat că ancheta progresează într-o manieră riguroasă, ordonată, în condițiile Codului de Procedură Penală. Acesta a spus că nu poate să menționeze când ar putea fi finalizată ancheta, dar o anchetă bine documentată durează cel puțin câteva luni.

*** Iașiul este un loc de naștere al marilor proiecte care au transformat România, a declarat, vineri, primarul Gheorghe Nichita în timpul alocuțiunii susținute cu prilejul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească. În același discurs, edilul social-democrat a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor două victime ale accidentului aviatic de la începutul acestei săptămâni din Munții Apuseni, menționând că 'România este îndoliată în aceste zile'.

*** Vicepremierul Liviu Dragnea, prezent vineri la Focșani, la festivitățile organizate de autoritățile locale cu prilejul aniversării a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, a spus că sprijină ideea declarării zilei de 24 ianuarie zi de sărbătoare națională. Referitor la propunerea ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare națională, formulată în anul 2010 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

*** Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a declarat vineri într-o conferință de presă că există pregătite 200 de utilaje de deszăpezire care vor interveni dacă va fi cazul, având în vedere că Brăila se află sub avertizare de cod portocaliu de ninsori și viscol, începând de vineri de la ora 18,00 și până duminică la ora 18,00.

*** Sute de metri de parazăpezi au dispărut, în noaptea de joi spre vineri, de pe marginea drumului național care face legătura între municipiul Botoșani și orașul Săveni, a anunțat, vineri, directorul Secției Drumuri Naționale Botoșani (SDN), Vasile Gherase. Potrivit acestuia, aproximativ 300 de metri liniari de panouri care protejau drumul național DN 29, pe raza localității Mănăstireni, au fost furați cu tot cu stâlpii de susținere.

2014-01-24 18:35:37
Vezi Continuarea 

CNADNR: Există posibilitatea închiderii unor drumuri, în contextul emiterii Codului portocaliu

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România /CNADNR/ avertizează asupra posibilității închiderii sau restricționării circulației pe anumite sectoare de autostrăzi și drumuri naționale, în contextul emiterii Codului portocaliu, se arată într-un comunicat al instituției.

 

Foto: (c) VLAD VASILESCU / AGERPRES ARHIVA

 

'CNDANR recomandă participanțiilor la trafic să evite zonele afectate de influența Codului Portocaliu. Dacă totuși nu poate fi evitată deplasarea în aceste zone, recomandăm participanților la trafic să nu plece la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, combustibil, pături, săculeț cu material antiderapant, alimente, apă, etc.)', se arată în comunicatul Companiei.

De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării rețelei de drumuri naționale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/ 9360, TEL VERDE 0800.80.9360, sau de pe pagina de web a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SĂ (www.cnadnr.ro/ Situația Drumurilor Naționale), cât și de la Dispeceratele DRDP București (021-318.66.97), DRDP Craiova (0251-408.700), DRDP Timișoara (0256-246.620).

2014-01-24 16:04:13
Vezi Continuarea 

Polițiștii rutieri le recomandă șoferilor utilizarea anvelopelor de iarnă

Poliția Rutieră atenționează conducătorii auto că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei și le pune în vedere că dacă dețin autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone acestea trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ LIVIU SOVA

 

"Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, vă recomandăm să sporiți atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare", se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Polițiștii le mai recomandă șoferilor să evite acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, să folosească frâna de motor atunci când se rulează pe un carosabil alunecos, să folosească lumini de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă, să curețe farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Totodată, polițiștii recomandă respectarea indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

2014-01-24 13:49:07
Vezi Continuarea 

Avertizare ANM: Populația să nu plece la drum până duminică după-amiază, vremea e nefavorabilă

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a cerut, vineri, populației să își amâne deplasările începând de vineri noapte și până duminică după amiază, din cauza vremii nefavorabile.

 

Foto: (c) CAMELIA BIGAN / AGERPRES ARHIVA

 

"Dacă nu e nevoie urgentă să se plece la drum, să se amâne deplasările din această noapte până duminică după-masă", a afirmat Sandu la începutul ședinței Comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

Sandu a anunțat că zece județe vor fi de vineri, de la ora 18,00, sub cod portocaliu de ninsori și viscol. Nu este exclus să apară și coduri roșii, în vreme ce 16 județe sunt sub cod galben.


Începând de vineri seară vor fi ninsori în județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea. În noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, vântul va avea rafale de peste 75 — 80 de kilometri pe oră.

Potrivit lui Ion Sandu, în cursul zilei de sâmbătă "vor fi două actualizări ale codului portocaliu. Este posibil să fie adăugate județele Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița și Prahova în cod portocaliu".

2014-01-24 13:47:26
Vezi Continuarea 

CFR Călători: Trenurile vor circula în condiții de iarnă, în următoarele 48 de ore

Trenurile vor circula în următoarele 48 de ore conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, în urma avertizărilor meteo de ninsoare și vânt, emise de Administrația Națională de Meteorologie, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de CFR Călători.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /NICOLAE BADEA (C) 


Compania a anunțat, totodată, că a fost instituit deja Comandamentul de Iarnă, iar pasagerii trebuie ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condițiile meteo și să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească.

'Pentru a preîntâmpina eventuale perturbări în circulația feroviară, CFR Călători a decis să pună la dispoziție locomotivele Diesel de rezervă și să pregătească materialul rulant pentru circulație în condiții de iarnă. De asemenea, compania a suplimentat echipele de intervenție și asigură personalul necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri etc), asigurând totodată pregătirea suplimentară a garniturilor', se spune în comunicatul citat.

2014-01-24 12:09:20
Vezi Continuarea 

ISU: Bucureștenii se pot informa despre condițiile meteo de pe cele 40 de panouri electronice

Bucureștenii aflați în trafic pot afla informații despre avertizarea meteorologică de ninsori și viscol cu ajutorul celor 40 de panouri electronice instalate în Capitală, a precizat pentru AGERPRES Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/CRISTIAN NISTOR 


Potrivit acestuia, panourile afișează informații despre fenomenele meteo vizate, precum ninsoare viscolită, scăderea accentuată a temperaturilor și vânt peste 70 km/oră.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în București.

În intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 — 26 ianuarie, ora 18,00, va fi Cod Portocaliu de ninsori și viscol. În prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în același interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt și ninsoare pe raza a 16 județe din zona de sud și sud-est.

2014-01-24 10:31:10
Vezi Continuarea 

Cod Portocaliu de ninsori abundente în 11 județe, inclusiv în București, până duminică

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, vineri, avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în Municipiul București.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR 


Astfel, în intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 — 26 ianuarie, ora 18,00, va fi Cod Portocaliu de ninsori și viscol. În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în Municipiul București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în același interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt și ninsoare, valabilă pe raza de 16 județe din zona de sud și sud-est.

Vremea se va înrăutăți, în sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăși la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent.

2014-01-24 09:57:29
Vezi Continuarea 

Gorj: Investiții de 95 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional în municipiul Târgu-Jiu

Municipiul Târgu-Jiu a beneficiat în perioada 2007-2103 de opt proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional (POR), valoarea investițiilor fiind de aproximativ 95 de milioane de lei, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Corina Șuțu, șefa Serviciului Programe Publice Comunitare din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Corina Șuță.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / ZENO TUFEGA

 

"Proiectele au vizat reabilitarea și modernizarea a 13 kilometri de drum de centură, aproximativ 30 de kilometri de drumuri, inclusiv canalizare pluvială, trotuare, iar în zona Bicaz și canalizare menajeră și alimentare cu apă, înființarea a trei centre sociale de zi, pentru bătrâni, pentru persoane cu handicap și pentru copii și instalarea de sisteme de alarmare și supraveghere video la 12 instituții de învățământ. Șapte dintre proiecte au fost finalizate, iar pe 27 decembrie 2013 se încheie oficial ultimul, și au avut o valoare de circa 94.656.000 lei, incluzând cheltuieli eligibile, neeligibile și TVA", a menționat Corina Șuță.

Astfel, a fost realizat Centrul de asistență pentru bătrâni Magnolia, investiție ce se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei, care oferă servicii pentru persoanele vârstnice singure, cu vârsta peste 58 de ani, lipsite de posibilități materiale și sprijin la domiciliu, aflate în situații de risc social, în vederea prevenirii marginalizării sociale și sprijinirea pentru reintegrarea socială.

În cadrul aceluiași program, a fost amenajat și Centru de zi Christian, un centru social multifuncțional pentru persoanele cu handicap, în cadrul căruia sunt furnizate servicii sociale adaptate nevoilor beneficiarilor în scopul îmbunătățirii calității și ridicării acestor servicii la standarde europene, investiție ce se ridică la aproximativ 1,4 milioane de lei, dar și Centrul de Îngrijire Copii, care a costat aproape 1,4 milioane de lei și care oferă servicii pentru familii dezavantajate din punct de vedere social și economic.

În ceea ce privește proiectul "Sistem de supraveghere pentru creșterea siguranței în școli", acesta a vizat dotarea a 12 unități de învățământ din municipiu cu echipamente necesare pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității.

2013-12-18 15:06:10
Vezi Continuarea 

Fotbal: Mircea Lucescu a primit titlul de antrenorul deceniului la Gala "Fantasticii Fanatik"

Mircea Lucescu, tehnicianul echipei de fotbal Șahtior Donețk, a primit luni seara titlul de antrenor al deceniului în cadrul celei de-a 10-a ediții a Galei "Fantasticii Fanatik", care a avut loc la "World Trade Plaza" din București.

 

Foto: AP FLUX / Jon Super

 

Fotbalistul deceniului a fost desemnat atacantul Adrian Mutu, de la formația franceză Ajaccio. Sportivul deceniului a fost desemnată scrimera Ana-Maria Brânză, campioană europeană de spadă anul acesta, la individual, și vicecampioană continentală pe echipe.

Omul deceniului a fost numit Gigi Becali, finanțatorul echipei de fotbal Steaua București. Premiul său a fost ridicat de managerul general Mihai Stoica. Patronul deceniului a fost desemnat Arpad Paszkany (CFR Cluj).

Premiul special investiția deceniului în sport a fost primit de Gheorghe Hagi.

Au mai fost atribuite premii pentru anul 2013: cel mai bun antrenor — Laurențiu Reghecampf (Steaua), cel mai bun fotbalist — Alexandru Bourceanu (Steaua). La această categorie au mai primit premii Vlad Chiricheș (Tottenham) — cel mai bun fundaș, Mihai Pintilii (Steaua) — cel mai bun mijlocaș, Constantin Budescu (Astra Giurgiu) — cel mai bun atacant și Federico Piovaccari (Steaua) — cel mai bun stranier. Omul anului a fost desemnat Marius Vizer, președintele organizației SportAccord și al Federației internaționale de Judo.

Premiile speciale ale galei au fost: pentru legende — antrenorului Florin Halagian, pentru curaj — Nicolae Cristescu și Adrian Zamfir, finanțatori la FC Rapid București, Cornel Sfaițer și Valeriu Iftime, finanțatori la FC Botoșani, precum și pentru întreaga activitate, lui Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

2013-12-17 00:17:17
Vezi Continuarea 

UPDATE: Senatorii l-au desemnat pe Toni Greblă în funcția de judecător la CCR

Senatorul Toni Greblă a fost desemnat, luni, de către plenul Senatului, pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), după ce postul deținut de Iulia Motoc a fost declarat vacant ca urmare a numirii acesteia în funcția de judecător la CEDO.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Desemnarea senatorului Toni Greblă ca judecător al CCR a fost aprobată de Senat, prin vot secret, cu 123 de voturi "pentru", două "împotrivă" și o abținere, deși înainte de exprimarea votului electronic senatorii PDL au părăsit sala de plen. 


Toni Greblă a precizat, de la Tribuna Senatului, că numirea sa în funcția amintită reprezintă "o împlinire profesională" și că, cel mai probabil, își va finaliza activitatea profesională ca judecător al CCR. 


"Fiind la sfârșit de mandat, sfârșit care a venit mai repede decât mi-aș fi imaginat eu, în legătură cu trecerea la Curtea Constituțională vă rog să îmi dați voie să vă mai spun două lucruri. Dincolo de această împlinire profesională, pentru că probabil îmi voi sfârși activitatea profesională la Curte, ceea ce este o încununare a activității oricărui jurist în această țară, dincolo de această împlinire a zilei de astăzi vreau să vă spun că o să am una și mai mare. În noaptea aceasta o să devin bunic de băiat", a spus Greblă.
Mandatul unui judecător la Curtea Constituțională este de nouă ani, neputând fi prelungit sau înnoit. 


Potrivit legii de funcționare și organizare a CCR, Curtea se compune din nouă judecători — trei numiți de Camera Deputaților, trei de Senat, iar alți trei de către Președintele României. De asemenea, Curtea se înnoiește cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.
Senatorul Toni Greblă s-a născut la 30 decembrie 1953, în comuna Sadova din județul Dolj.

2013-12-16 16:50:25
Vezi Continuarea